Apparatuur aan boord

 

De vrachtwagen wordt de komende tijd ons huis, dus "van alle gemakken voorzien". Doordat we wat zonnepanelen op het dak plaatsen, kunnen we ons van stroom voorzien en zijn we niet afhankelijk van campings. Daardoor hebben we gekozen voor wat meer apparatuur aan boord.

 

Zonnepanelen

We hebben vier zonnepanelen op het dak geplaatst. De zonnecellen zijn opgebouwd uit monokristallijn silicium. Dit geeft bij hogere temperaturen een betere opbrengst dan een conventionele kristallijne silicium zonnecel.
Merk: Sanyo
Type: HIT-235-HDE4    (HIT = Heterojunction with Intrinsic Thin layer)
Vermogen: 235 Wp
LxB: 161 x 86,1 cm
Rendement: 16,9%
Gewicht: 16,5 kg

1 jaar later: zeer tevreden over de zonnepanelen.

 
Sanyo HIT-235-HDE4

 

 

Generator

De generator is een Yanmar Leroy Somer 4 KVa. We hebben deze zonder behuizing gekocht, omdat we deze in een opbergbak onder de vrachtwagen gaan inbouwen. Daardoor hopen we op minder trillingen, geluid en uitlaatgassen in het woondeel.

1 jaar later: tot nu toe zeer weinig gebruikt, er is altijd genoeg zon om de accu's vol te houden. Werkt tot nu toe goed.


generator ingebouwd in een opbergbak onder de Daf

 

 

Accu's

We hebben 4 "huishoud" accu's van Victron. Deze worden opgeladen door de zonnepanelen.
Uitvoering: AGM (absorbed Glass Material)
Accuspanning: 12 Volt
Capaciteit: 220 Ah
Gewicht: 65 kg
hxbxd: 522x238x240 mm

1 jaar later: tot op heden werkt alles goed.

 

 

Zonnecollector

De zonnecollector is gemaakt van zwartverchroomd roestvaststaal. Het is sterk en onderhoudsvrij materiaal. Er zit geen glasplaat over. Het besturingspaneeltje (Sorel delta T regeling TDC3) hebben we in het woondeel ingebouwd. Hiermee kun je bijvoorbeeld de pomp regelen en de watertemperatuur aflezen.
Merk: Endusol
Type: Solar Roof model AS (onbeglaasde collector)
LxBxH in mm: 1700 x 86 x 15

1 jaar later: tevreden over dit systeem. Brengt het water op zonnige dagen goed op temperatuur.Bedieningspaneeltje zonnecollector

De zonnecollector op het dak van de vrachtwagen

 

 

Boiler

De boiler is van Webasto, 25 liter slimline uitvoering, welke langwerpig is. Standaard met een thermostatische mengkraan.

1 jaar later: niet zo heel tevreden over het isolatievermogen van de boiler. Is deze 's avonds nog op 80 graden, dan is het de volgende ochtend nog maar 30 graden. We hebben zelfs nog een extra isolatiemat om de boiler gerold en toch houdt deze de warmte niet vast. Wel maakt deze het water snel warm als je de boiler aan zet.

 

Koelkast

We hebben gekozen voor een relatief grote koelkast met een aardig vriesvak. Het is een compressorkoelkast. Deze is zuinig in energieverbruik en daardoor erg geschikt voor gebruik in combinatie met zonnepanelen. Ook produceert het minder warmte dan een absorptiekoelkast, waardoor je geen roosters hoeft te maken voor het afvoeren van de warme lucht. Scheelt weer gaten maken in de buitenwand van de vrachtwagen.
Merk: Waeco
Type: CoolMatic HDC 190
Inhoud: 190 Liter, waarvan 45 Liter vriesvak
HxBxD in mm: 1235x540x565
Aansluitspanning: 12/24 Volt

1 jaar later: op zich werkt de koelkast goed. Ook tijdens hele warme dagen houdt deze alles goed koel en het vriesvak is ook goed bevroren. Echter hebben we na een maand of 6 de thermostaat al moeten vervangen.

             
Waeco CoolMatic HDC 190

 

 

Kookplaat

We gaan koken op diesel. Dat functioneert altijd, ook op dagen dat er te weinig zon is om de accu's op peil te houden. Het is een tweepits toestel, niet specifiek voor inbouw in boten, maar deze werkt ook in de bergen, op grote hoogte. De vrachtwagen rijdt op diesel, dus dat hebben we toch nodig. Nu hoeven we niet speciaal, om te kunnen koken, op zoek naar gas. Ook scheelt het aardig wat ruimte, want we hoeven nu geen gasflessen te plaatsen. En geen gezeur op de ferry, dat gasflessen "zo gevaarlijk zijn" en eigenlijk niet zijn toegestaan.
Merk: Webasto
Type: Diesel Cooker X 100
LxBxH in mm: 560x360x150
Aansluitspanning: 12 Volt

1 jaar later: we zijn zeer tevreden over deze kookplaat.

      
Webasto Diesel Cooker X 100

Combimagnetron

Aangezien we van plan zijn vaak in “the bush” te kamperen, hebben we ook een oven geplaatst om zelf een broodje te kunnen bakken. Het is een Sharp R939 combimagnetron geworden, met oven en grillfunctie. Helaas vergt het aardig wat energie. Het afgegeven vermogen op stand magnetron is 900W en de heteluchtoven 1450W. Het maximaal opgenomen vermogen is zelfs 2950W. De magnetron heeft een inhoud van 40 liter.
Merk: Sharp
Type: R939 bk
LxBxH in mm: buitenkant: 550 x 537 x 368,  binnenkant: 375 x 395 x 272
Aansluitspanning: 220 Volt

1 jaar later: we zijn zeer tevreden over onze combimagnetron. We gebruiken deze regelmatig om brood te bakken. Ook de magnetron gebruiken we veel. We koken vaak voor twee dagen, waarbij je de tweede dag lekker makkelijk en snel een ping-menuutje hebt. Wat het energieverbruik betreft: ons zonnepaneel en accusysteem kan het makkelijk aan.  Tot nu toe is de magnetron nog niet één keer defect geweest. Het is zeer goed bestand tegen de ruwe hobbelstraten die we tot nu toe gereden hebben.

 


Sharp 939 bk

 

 

Airconditioning woondeel

Na een beetje rondshoppen is het de bankairco van Dometic geworden. Wij zullen deze dan ook plaatsen...onder de bank. Deze airco kan zowel koelen als verwarmen. Er zijn drie uitstroomopeningen voor de warme of koele lucht, welke afzonderlijk te regelen zijn. Aangezien we het "slaapkamerdeel" kunnen afscheiden van het "woondeel" is het mogelijk om deze twee ruimten afzonderlijk te koelen / verwarmen.
Merk: Dometic
Type: HB2500
LxBxH in mm: 710x400x280
Aansluitspanning: 230 Volt

1 jaar later: we zijn zeer tevreden over deze airco.

                     
Dometic HB 2500 bankairco met afstandbediening

 

 

Airconditioning cabine

Op de cabine hebben we een splitairco gezet. Deze is aan de achterwand van de cabine gemonteerd, in plaats van op het dak van de cabine. Dit type airco kan ook aangezet worden, terwijl de motor van de wagen uit staat. Veel airco's werken alleen, als de motor draait. Deze compressor airco functioneert ook goed bij hoge luchtvochtigheid.

Merk: Waeco
Type: CoolAir SP-900
Koelvermogen: 900 Watt
Aansluitspanning: 24 Volt
BxHxD in mm verdamperunit: 678x308x140
BxHxD in mm condensorunit: 440x500x195
Gewicht verdamperunit: 5,9 kg
Gewicht condensorunit: 16 kg

1 jaar later: we zijn zeer ontevreden over deze airco. Vanaf het begin heeft deze niet goed gefunctioneerd. In het begin, de eerste 5 maanden werkte de airco op warme dagen slechts 15 tot 20 minuten, waarna deze stopte. Volgens de foutmelding oververhitting! Ook was de lucht niet koel genoeg en het apparaat blies de lucht ook niet hard genoeg de cabine in. Na deze 5 maanden is de airco overleden. Het wilde niet meer starten. Een duur apparaat waar je niks aan hebt.
Advies: niet kopen

         
Waeco CoolAir SP-900 verdamperunit (binnenzijde cabine) en de condensorunit (buitenzijde cabine)

 

 

Waterzuiveringsinstallatie

Van slootwater drinkwater maken... Nu maar hopen dat het systeem deze belofte nakomt. En dat nog zonder chemicaliën ook. Dat scheelt weer opslagruimte en je hoeft je niet druk te maken of je de benodigde chemicaliën wel in het buitenland kunt kopen. Het 2B Sure systeem desinfecteert water op basis van elektrolyse. Het houdt de tank en de leidingen schoon van besmetting door schimmels, virussen en bacteriën.

1 jaar later: tevreden over dit systeem.


filters

pomp


2B Sure paneeltje

   

   

Toilet

Het is een vacuümtoilet geworden. Daar hoef je geen chemicaliën aan toe te voegen. Het vacuümsysteem zorgt ervoor dat er geen onaangename luchtjes uit de afvaltank omhoog komen. Ook het waterverbruik is dankzij het vacuümsysteem erg laag. De pot van het toilet is van porcelein, zodat deze goed schoon te houden is.
Merk: Dometic / Waeco
Type: VT 2500
HxBxD in mm: 420x360x440
Aansluitspanning: 12 Volt

1 jaar later: hier en daar wat minpuntjes. De kwaliteit van Dometic / Waeco is toch niet helemaal top. Dure producten gemaakt van het goedkoopste materiaal. Afdichtrubbers functioneren vrij snel niet meer, waardoor het vacuum verliest. We hebben een aan/uit schakelaar gemonteerd, dus het is op zich geen probleem. Heb je deze niet, dan zal de pomp elke 5 minuten aanslaan om de tank weer op vacuum te krijgen, wat erg storend is. Tot nu toe geen lekkage van vloeistoffen uit de opslagtank. Ook hier al wel een rubber moeten vervangen. Verder werkt het systeem goed.We hebben ook geen vervelende luchtjes in het woondeel. Wat ook een nadeel is, er zijn zoveel randen en hoekjes aan het toilet (deksel, bril, etc), dat het vrij veel werk is om alles goed schoon te houden. Toch over het algemeen best tevreden over het systeem.

                   
Dometic VT 2500 vacuümtoilet met afvalcassette en cassettehouder

 

 

Stroomvoorziening / omvormer / lader

Voor de stroomvoorziening hebben we een omvormer/lader van Victron gekocht. Ingaande stroom kunnen we halen vanaf de zonnepanelen, de generator of netstroom van de camping. Komt er meer stroom binnen, dan dat er verbruikt wordt, dan worden de accu's automatisch bijgeladen. Verbruik je meer stroom dan dat bijvoorbeeld het netstroom op dat moment levert, dan wordt er extra stroom uit de accu's gehaald, waardoor de zekering op de camping er niet door zal gaan.
Merk: Victron
Type: Phoenix Multiplus 24/3000/70
Ingangsspanningbereik: 19-33 Vdc
Continu vermogen: 2500 VA
Piek vermogen: 6000 VA
Uitgangsspanning: 230 Vac
Laadstroom: 24V-70A
LxBxH in mm: 362x258x218

Hierbij hebben we ook een Victron VE Bus Multi Control paneeltje gekocht. Met dit paneel kun je de omvormer op afstand bedienen en uitlezen. Zo kunnen we de omvormer ergens in de ruimte plaatsen waar de motor staat, maar toch in het woondeel de stroomgegevens controleren.

Tevens hebben we een Victron BMV-602 Battery Monitor gekocht. Het is een accu monitor met zeer hoge precisie. De functie van een accu monitor is het berekenen van de accu laadstatus en het aantal geconsumeerde Ampère-uren. Dit aantal Ampère-uren wordt berekend door de huidige stroom die in of uit de accu stroomt te integreren.

Met de Victron Argo FET 100-2 laadstroomverdeler kunnen we de huishoudaccu's bijladen met de dynamo tijdens het rijden. Bij het ontladen worden de startaccu's niet leeg getrokken. We hebben deze echter nog niet aangesloten, maar wel bij ons. Tot op heden hebben wij altijd nog voldoende stroom van de zonnepanelen.

1 jaar later: zeer tevreden over dit systeem.
Victron Phoenix Multiplus omvormer - lader Victron VE Bus Multi Control panel Victron BMV-602S Battery Monitor  Victron Argo FET 100-2

 

 

Verwarming

Door middel van waterverwarming gaan we de camper op temperatuur houden in koude gebieden. Op zes plaatsen hebben we radiatoren geplaatst, waarvan drie grotere modellen met thermostaatkraan. Het water wordt verwarmd door een dieselkachel. Het is tevens mogelijk om het motorblok van de vrachtwagen voor te verwarmen.
Merk: Eberspächer
Type: Hydronic D5WS / 24 V / diesel
LxBxH in mm: 220 x 90 x 160
Gewicht: 2,3 kg

1 jaar later: we hebben de kachel bijna nog niet gebruikt, maar de keren dat het nodig was, werkte deze goed.

 

   

 

Lier voor motorlift

Om de motor in de "garage" te kunnen hijsen, maken we gebruik van een lier, de Superwinch C1000. Dit is een gecertificeerde hijslier met een trekkracht van 454 kg.
Verkrijgbaar in 12 en 24 Volt.
Overbrenging: planetair
Trommel diameter: 41 mm
Trommel lengte: 76 mm
Ratio: 159:1
Staalkabel: 6,4 mm x 15,2 m

1 jaar later: zeer tevreden over dit systeem. We gebruiken de lier regelmatig en tot nu toe werkt alles goed.


Superwinch C1000

 

 

Lier

We hebben een lier aangeschaft om ons zelf te kunnen redden in het geval we vast zitten met de vrachtwagen. Het is de Superwinch EP 16,5 met een trekkracht van 7.484 kg. De lier kunnen we makkelijk loskoppelen en zowel voorop als achterop de vrachtwagen bevestigen. We hebben hier een liertouw met een breeklast van 12 ton bij besteld, omdat dit aanzienlijk in het gewicht scheelt. Mocht een touw knappen, dan is dat ook minder gevaarlijk, dan wanneer een staalkabel knapt.  Tevens hebben wij hierbij een klapblok, waarmee we de lierkracht kunnen verdubbelen.
24 Volt - 2,7 KW
Overbrenging: 3 traps planetair
Trommel diameter: 90 mm
Trommel lengte: 203 mm
Ratio: 315:1
Gewicht excl. staalkabel: 68 kg
Staalkabel: 11 mm x 27 m

1 jaar later: we hebben verschillende auto's en busjes uit de modder en greppels mogen bevrijden. Ook hebben we er zelf al een paar keer baat bij gehad. Onder andere toen we gekanteld waren in Marokko en toen we vastzaten in het mulle zand van Mauritanië. Echter toen we vast zaten in Senegal, diep in de modder, is het peperdure liertouw geknapt. Niet op 1 plaats, maar na "reparatie" zo weer op een andere plaats. De kwaliteit is waarschijnlijk niet helemaal wat de verkoper ons heeft verteld. Echter de lier zelf werkt uitstekend en daar zijn we zeer tevreden over.


Superwinch EP 16,5

Klapblok (Pulley Block)

 

 

Navigatie

De "handheld" Garmin Oregon 450t moet ons op de gewenste plaats brengen. Deze kunnen we in de vrachtwagen gebruiken en met een extra steun is deze ook op de motor te bevestigen. Met een relatief groot kleurenscherm is deze behoorlijk duidelijk. De menu's zijn door middel van een touchscreen te doorlopen. Handig, klein model met interne antenne. Werkt op AA batterijen en boordspanning.

1 jaar later: meestal werkt het goed, maar af en toe ook totaal niet. Ligt dat aan ons of aan het apparaat? Het eerste apparaat dat we hadden kon binnen een maand al weer retour, omdat deze de geheugenkaart niet kon lezen. Wel direct en zonder gezeur een nieuwe gekregen. Over het algemeen wel tevreden over dit systeem.

                  
Garmin Oregon 450t

 

 

Satelliet station

Voor noodgevallen, gebieden waar langere tijd geen ontvangst is voor de mobiele telefoon, hebben we een Satelliet station gekocht. Met behulp van dit apparaat kunnen we bellen of internetten via een satelliet. Voor ons is het puur een noodmiddel. Het internetten in een internetcafe is vele malen goedkoper. Het is een relatief klein apparaat, daardoor makkelijk mee te nemen. Hoge bandbreedte. Het satelliet station werkt via 11 geostationaire telecommunicatiesatellieten en heel wat grondstations van het telecommunicatiebedrijf Inmarsat. (Inmarsat BGAN / Broadband Global Area Network). Inmarsat heeft een betrouwbaar communicatiesysteem, ook in de afgelegen gebieden, waar veel overheden, militaire organisaties en overige ondernemingen gebruik van maken. Dekking van de satellieten is gegarandeerd tussen 70° Noorderbreedte en 70° Zuiderbreedte, dus overal behalve op Noord- en Zuidpool. Het is mogelijk grote bestanden te versturen, zoals (video-)beeldmateriaal. Bevat Bluetooth. Spatwatervast en stofbestendig. USB aansluiting. Werkt op oplaadbare Lithium-ion batterij. Thrane & Thrane zit over de hele wereld, dus als er iets kapot is, kunnen we altijd wel ergens terecht.
Merk: Thrane & Thrane
Model: Explorer 500
Internet snelheid: 464 kbps
LxBxH in mm: 217x217x52
Gewicht: 1,5 kg

1 jaar later: we hebben het systeem nog maar één keer gebruikt. We kregen de telefoon niet aan de praat, maar internet werkte wel. Waarom de telefoon niet werkt, weten we tot op heden nog niet.   

                              
Thrane & Thrane Explorer 500 satelliet station, in stevige beschermtas.                                       Wereldkaart met satellietontvangsten van Inmarsat BGAN.

 

 

Televisie 

Deze televisie is niet al te groot en heeft een ingebouwde DVD speler. Ook is er een USB aansluiting aanwezig, zodat we eventueel onze foto's ook op de TV kunnen bekijken. Tevens is het mogelijk om MP3 via de TV af te spelen. Met LCD scherm, mat, dus geen vervelende reflecties. HD Ready.
Merk: Medion
Type: LIFE P12009  19"  LCD
Resolutie: 1440 x 900 pixels
LxBxH in mm: 457 x 365 x 155
Gewicht: 5,75 kg

1 jaar later: het kijken van een filmpje via DVD of USB stick gaat goed. Ook is het leuk je eigen filmpjes op wat groter beeld te bekijken. Werkt prima.