Van legervoertuig tot camper

2007 en 2008


Zo zag de DAF eruit bij aanschaf

 

In dit hoofdstuk beschrijven we alles over de vrachtwagen. Van het zoeken naar een geschikte wagen, het kopen en de complete verbouwing ervan.

 

ZATERDAG 7 JULI 2007,  vrachtwagen snuffel dag
Vandaag zijn we voor het eerst naar een vrachtwagen gaan kijken. De firma Besko in Brunssum (Limburg) heeft een aantal ex-legervoertuigen staan. Er stond een zeer nette DAF YA 4440 bij met maar slechts 5000 km op de teller. We mochten de wagen goed bekijken. Ook hebben ze voor ons de cabine gekanteld, zodat we het motorblok goed konden bekijken. Ze namen echt de tijd voor ons. Al onze vragen werden beantwoord. Jan heeft de hele wagen opgemeten, zodat hij de maten in
de computer kan zetten en vast een opbouw kan tekenen. We kunnen dan ook vast over de indeling nadenken. Voor ons was het nog wat meer rondsnuffelen naar wat voor een modellen er op de markt zijn, in welke staat en wat zoiets ongeveer kost. Groter dan dit model willen we de camper ook niet hebben. Dan wordt ie te groot. We willen nog uitzoeken of Mercedes en MAN vergelijkbare modellen op de markt hebben.

 

ZATERDAG 15 DECEMBER 2007,  op vrachtwagen jacht
Vandaag ging om 6:00 uur de wekker. We gaan voor de tweede keer op zoek naar een geschikte vrachtwagen voor onze wereldreis. We weten nog steeds niet voor de volle 100% welke vrachtwagen we nu willen. De wagen moet niet te modern zijn, want alle elektronica kan alleen maar kapot gaan en in heel wat landen van de wereld kunnen ze al het mechanische wel repareren maar de elektronica zal een probleem blijven. Tevens moet de opbouw die we er achter op willen maken een redelijke leefruimte bieden, dus de Unimog valt eigenlijk al af omdat deze gewoon te klein is. Daarna zijn er nog over de DAF YA 4440 en de Mercedes 1017. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen is de Mercedes alleen uitgevoerd met dubbel lucht achter en tevens is de wielbasis iets kleiner dan bij de DAF. Dat houdt natuurlijk weer in dat je er een kleinere opbouw op kunt plaatsen. Een vrachtwagen met dubbel lucht lijkt ons niet geschikt, met name als je onverhard gaat rijden kunnen er stenen en rotzooi vast tussen gaan zitten met als gevolg kapotte banden en je hebt waarschijnlijk meer reservebanden nodig voor onderweg. Enkel lucht kan het gewicht van de camperopbouw makkelijk dragen. Onze voorkeur gaat dus hoogst waarschijnlijk uit naar DAF.

We moeten vroeg op, omdat de meeste ex-legervoertuigen verkooppunten in het zuiden van Nederland te vinden zijn, met name in Brabant, Limburg en Zeeland. Allereerst gaan we naar D. van Dam in Herkenbosch (bij Roermond). Van Dam heeft drie locaties, maar aan de telefoon hebben ze ons gezegd dat Herkenbosch de meeste en best uitziende DAF’s had staan. Ze zijn op zaterdag tot 12:00 uur open. Bij aankomst bleek het echt een mega groot terrein, helemaal vol met allerlei verschillende soorten Nederlandse en buitenlandse ex-legervoertuigen. Echt honderden voertuigen. Helaas waren er slechts 5 DAF’s van het type YA 4440 aanwezig. Ze stonden allen zo dicht op elkaar geparkeerd dat je er niet tussen door kon lopen. Je kon niet in de wagens zitten, omdat je de deuren niet ver genoeg open kon doen. De meeste hadden wat roest onder aan de deurrand of onder langs de raamrubbers. Daar moet je het dan maar mee doen. Ook op al onze vragen werd niet serieus of diepgaand ingegaan. Veelal afgewimpeld met “weet ik niet”. Daar schoten we niet echt op. De prijzen van de DAF’s waren allemaal gelijk, ongeacht er wel of geen huif op zat. Allemaal 12.500 Euro ex. BTW. En dan nog zonder kenteken ook. Vergelijkbare modellen van Mercedes (in dezelfde staat) waren nog heel wat duurder.

We hadden nog een ander adresje voor vandaag, in Ommel (bij Asten / Eindhoven). Dit was een particulier, Erik, die meer voor de hobby met name Unimogs verkocht. Hij had er op dit moment twee DAF’s staan, waarvan de ene een YA 4440 met standaard shelter. Wij hebben dit shelter er liever niet bij, want het is veel te klein om als camperunit om te bouwen. De DAF zag er redelijk goed uit. Bijna geen roestplekken langs de raamrubbers. Paar roestpunten aan de onderkant van beide deuren. Dit is voor ons makkelijker te repareren dan langs de ramen. De wagen had iets meer dan 19.000 km op de teller. Ook had deze wagen geen kenteken. Wel was Erik heel wat meer behulpzaam dan de man bij Van Dam. Hij nam alle tijd om van alles uit te leggen en te laten zien. Ook wilde hij wel helpen met het regelen van een kenteken. Hij gaf overal antwoord op en deed niets af met “weet ik niet”. De wagen werd voor ons gestart en ook werd de cabine gekanteld, zodat we alles goed konden bekijken. We willen misschien wel een grotere velgmaat dan standaard onder de DAF zit. Misschien kon Erik ons daar ook bij helpen. Daar moeten we nog maar eens over nadenken. Na ruim twee uur te hebben gepraat hebben we afscheid genomen.

ZATERDAG 22 DECEMBER 2007, weer vrachtwagens kijken
Vandaag zijn we naar Besko in Brunssum en naar Erik in Ommel geweest. Op beide adressen staat een DAF YA 4440 (bij Besko wel meer hoor, maar één naar onze smaak). Allebei in ongeveer dezelfde staat. De één heeft hier wat roest en de ander daar. Verder zien ze er allebei goed uit. Die van Besko heeft ongeveer 60.000 km op de teller en die van Erik ongeveer 19.500. We kregen van Erik een telefoonnummer van een man uit België. Deze man had wel interesse bij het shelter wat nog op de DAF stond. Bij beide adressen hebben we uren gepraat over alle mogelijkheden. Zonder een definitieve beslissing toch maar weer naar huis gereden.

DONDERDAG 27 DECEMBER 2007 t/m MAANDAG 7 JANUARI 2008, overleggen, overleggen
Jan heeft contact opgenomen met de man uit België. Hij had nog interesse bij het shelter en zou zo snel mogelijk gaan kijken. Na een tijdje kregen we een telefoontje terug. Hij wil het shelter wel overnemen. Na nog wat overleg met Erik en met Besko hebben we uiteindelijk toch gekozen voor de wagen van Erik, mits het rijden goed verloopt, want we hadden nog geen proefrit gemaakt.

ZATERDAG 12 JANUARI 2008,  vrachtwagen gekocht
Tegen een uur of twaalf waren we in Ommel. We hebben een proefrit gemaakt en gecheckt of de hoge en lage gearing werkt. We hebben niets raars ontdekt. Wat wel opviel was dat het stuur er niet helemaal recht in zat en de kilometerteller en toerenteller ook niet. Was er iets mee aan de hand geweest, zodat dit vervangen is? Zijn de 19.500 km van de teller wel de echte kilometers die het motorblok gelopen heeft of heeft het motorblok al meer gedraaid? We weten het niet en zullen er waarschijnlijk nooit achter komen ook. We nemen de gok en kopen de vrachtwagen van Erik. We betalen 500,- Euro aan en de rest bij het ophalen. Piet, de Belg, komt zijn shelter er zelf een keer afhalen en betaald dit rechtstreeks aan Erik. Alles geregeld voor zover.

 

DINSDAG 15 JANUARI 2008, keuringsdatum vrachtwagen
Vandaag hebben we de datum voor de keuring bij de RDW in Almelo en het ééndagskenteken binnen gekregen. De keuring is vrijdag 25 januari 2008. We zijn van plan om met dit kenteken de DAF op te halen bij Erik in Ommel en dan naar Eindhoven (wat dicht bij ligt) te rijden voor de conformiteitverklaring. Daar kunnen we de 25e
rond 11:00 uur terecht voor de verklaring, daarna rijden we naar Oldenzaal om de vrachtwagen te stallen bij het bedrijf van Jan. Op die manier kunnen we in ieder geval een kenteken overleggen voor die dag. De keuring van de RDW mag je tot 24 uur van te voren afzeggen, dus dat doen we dan maar. Voor een volgende keuring krijg je dan opnieuw een ééndagskenteken en dan kunnen we legaal naar de RDW rijden. De conformiteitverklaring hebben ze weer nodig voor de RDW keuring. Tevens heeft Jan contact gehad met Piet uit België. Hij gaat dit weekend het shelter ophalen. Ik heb vandaag maar meteen een dagje vrij gevraagd voor de 25e, dan kunnen we de wagen samen ophalen.

 

VRIJDAG 25 JANUARI 2008, ophalen vrachtwagen
Het is zover, we kunnen eindelijk de DAF ophalen. Karel, mijn vader, is vandaag ook meegereden. Hij gaat met onze personenauto terug naar huis, zodat wij samen met de vrachtwagen op pad kunnen. Tegen een uur of tien kwamen we aan bij Erik in Ommel. Nog even het laatste rondje om de wagen gelopen om te kijken of alles in orde was en gevraagd of er genoeg olie op het blok zit. Alles is OK. De RDW keuring hebben we afgezegd en het kenteken gebruiken we vandaag om de wagen van Ommel naar de DAF garage in Eindhoven te rijden. Helemaal legaal is het dan wel niet, maar als we aangehouden worden, proberen we ons er wel uit te praten. We betalen Erik de wagen en nemen afscheid. We spreken af dat we hem op de hoogte houden van de camperbouw en onze reizen. Na het tanken nemen we ook afscheid van Karel. Hij gaat weer naar huis. Wij staan nog bij de pomp en krijgen meteen de DAF al niet meer aan de praat. Het contactslot is een beetje gammel. Na tien keer proberen de sleutel in het contact om te draaien, besluiten we Erik maar eens te bellen. Erik krijgt zowat een hartverzakking als Jan zegt dat “de wagen het nu al niet meer doet”. Een truckje van sleuteltje omdraaien en tegelijkertijd iets indrukken. En ja hoor, de DAF start meteen. Echter het starten blijft af en toe wat lastig. We rijden naar de DAF garage op industrieterrein De Hurk in Eindhoven. Daar moeten we de wagen binnen zetten en wordt hij gecontroleerd. Al met al duurt het een minuutje of tien. We moeten de cabine kantelen, zodat het nummer op het motorblok gecontroleerd kan worden. Tevens wordt het chassisnummer gecontroleerd. Alles wordt genoteerd. Het schijnt allemaal te kloppen en origineel te zijn. Nog geen kwartier later kunnen we bij de balie 385.- Euro afrekenen. De papieren zullen naar ons worden opgestuurd, dat kan ongeveer een week duren. We hopen dat ze binnen zijn voordat we met de wagen voor de RDW keuring moeten (de nieuwe datum is namelijk vrijdag 1 februari 2008 al). Eén van de heren vraagt ons wat we van plan zijn met de DAF. We vertellen van onze reisplannen en meteen komen de verhalen los. Je moet eens met ... gaan praten, hij heeft pas nog zo’n zelfde wagen onder handen gehad voor een stel dat op reis naar Afrika ging. We werden naar deze man toegebracht. Hij liet ons de website van het stel zien (www.2unite.org). Helaas waren ze nog maar ongeveer drie maanden onder weg en nu, ongeveer twee weken geleden, is de vrouw overleden aan Malaria, gecombineerd met een ziekenhuisbacterie. Zij hebben niet lang kunnen genieten van hun vrijheid. De monteur werkt al bijna 40 jaar met legervoertuigen en kent de DAF YA 4440 van binnen en buiten. Jan vraagt hem of hij er even naar wil kijken. Hij bekijkt de onderkant. Alles ziet er goed uit. Jan start de wagen en alles klinkt ook goed. We vragen hem allerlei dingen waar we tot nu toe twijfel over hadden en alles blijkt normaal en goed. Wij zijn blij dat we even met deze man gepraat hebben. Met een goed gevoel gaan wij straks met onze DAF naar huis. We vragen ook nog even of ze nieuwe sloten hebben liggen voor beide deuren en het contact, aangezien ons contactslot gammel is en alle sloten in het leger gelijk zijn. Ze hebben helaas niets op voorraad. We hebben nog wat langer doorgebracht bij de DAF garage dan de bedoeling was, maar dat bleek maar goed ook. De man die ons bij de balie hielp, kwam naar ons toe en vertelde dat we de papieren direct zouden kunnen ophalen bij de DAF fabriek, aan de andere kant van Eindhoven (Geldropse weg). Nou graag, dan hebben we die tenminste. Wat een groot terrein is dat zeg. Gelukkig moesten we direct vooraan zijn. De portier liet ons door en belde achter de papieren aan. Er kwam al een man met de papieren de parkeerplaats opgelopen toen we aan kwamen rijden. Met de papieren op zak zijn we maar eens richting huis gereden. Halverwege is Jan gestopt op een parkeerplaats langs de snelweg. Vanaf daar heb ik verder gereden. Later nog even stoppen om te kijken hoe de verlichting aan moest, want het begon al wat te schemeren. Het rijden in de DAF is even wennen, heel wat anders dan de moderne vrachtwagens. Maar na een tijdje raak je hier ook wel aardig aan gewend. We hebben het gered om zonder politiecontrole in Oldenzaal te komen. Bij nadere inspectie van de wagen bleek dat er nog heel wat origineel materiaal van het leger aanwezig is, zoals een schep, pikhouweel, allerlei gereedschap (nog in plastic-seal), een krik, een afdekzeil, etc. Nu moet de wagen klaargemaakt worden voor de RDW keuring. Een koplamp functioneert niet goed, evenals een ruitenwisser.

 
Keuring van de DAF voor een conformiteitsverklaring

 

 

VRIJDAG 1 FEBRUARI 2008, de RDW keuring
We hebben netjes een nieuw kenteken voor de dag van de keuring toegestuurd gekregen. Alles aan de DAF was goed, behalve één puntje, achter de achterbanden was de hoogte van het laadoppervlak tot het wegdek te groot. Dit mag maximaal 1.30m zijn en was 1.35m. Officieel moeten we hier dus een metalen rekje of een dwarsbalk maken, zodat deze ruimte opgevuld is. Het gaat erom dat er niet zo makkelijk iemand van de zijkant onder de vrachtwagen kan komen. Jan had verteld dat, wanneer zijn schoonmoeder achterop zou gaan zitten, die 5cm verschil al weer weg zou zijn. Daarop heeft de keurmeester het door de vingers gezien en werd de wagen goedgekeurd. De rest van de DAF was nog in nieuwstaat. Veel onderdelen waren als nieuw en er zat nergens speling op.

 

VRIJDAG 8 FEBRUARI 2008, luchtgeveerde stoelen
Vandaag zijn we na werktijd naar de
Stoelenboer (Woltjer autobekleding) in Enschede geweest. Hier verkopen ze tweedehands luchtgeveerde vrachtwagen en busstoelen. Ook bekleden ze hier stoelen. Ze hadden twee dezelfde, opnieuw beklede busstoelen staan. Luchtgeveerd met veel opties en gordel in de stoel ingebouwd. Merk ISRI. Deze stoelen zijn de laagste modellen die we hebben kunnen vinden, maar toch zijn ze te hoog voor in de DAF. Jan moet het spatbord waar de stoelen op staan gaan doorslijpen en er een verlaagde bak in lassen. Alleen op deze manier kunnen we zitten, zonder met ons hoofd aan het dak te komen en de voetjes aan de vloer te houden.

ZONDAG 16 MAART 2008, spatborden
Jan heeft het buitenste deel van de spatborden aan de voorkant van de vrachtwagen er afgehaald. Kleine stukjes waren doorgeroest en zullen opnieuw ingezet moeten worden.


De roestige spatbordranden

ZATERDAG 22 MAART 2008, spatborden, ramen
In de spatborden zijn kleine stukjes RVS in de onderste punten gelast, dit zal dus niet meer doorroesten. Tevens alle ramen uit de cabine gehaald, om alle raamranden van (eventueel) roest te kunnen ontdoen. Zo kan alles straks mooi egaal gespoten worden.


Ramen eruit om ook roest onder de raamrubbers weg te kunnen halen

 

MAANDAG 24 MAART 2008, ramen
Alle randen van de ramen zijn nu roestvrij en de doorgeroeste delen in beide hoeken zijn gelast. Meteen in de grondverf gezet.

VRIJDAG 11 APRIL 2008, slopen
Het reservewiel, inclusief de ophanging en de vangmuilkoppeling aan de achterkant gedemonteerd. Deze gebruiken we niet en neem onnodig plaats in. Hier kunnen we weer wat
  anders monteren, zoals een gereedschapsbak. Ook de trapjes, om in de cabine te klimmen, er af gehaald om deze opnieuw te kunnen schilderen.

WOENSDAG 30 APRIL 2008, verdiepte spatborden
Om goed in onze luchtgeveerde stoelen te kunnen zitten (zonder kop aan het dak of voetje van de vloer) moeten de spatborden, waar de stoelen op bevestigd zijn, verlaagd worden. Zelfs het laagste model luchtgeveerde stoel was te hoog om in deze cabine te plaatsen. Jan heeft de oude stoelen eruit gehaald en in beide spatborden grote gaten gemaakt met de slijptol. Hij heeft twee verdiepte bakken van RVS gemaakt en deze in de spatborden gelast. Dit past perfect met de stoelen. Van de buitenkant zie je er niets van, omdat de spatbordranden ver genoeg naar beneden staan. Verder alles uit de cabine gehaald wat mogelijk was, zoals de binnenbeplating van de deuren en het dashboard. Nu kan eventuele roest verwijderd worden.

               
De luchtgeveerde stoelen waren te hoog, vandaar een verlaging in de spatborden

ZONDAG 11 MEI 2008, schuren, schuren en nog eens schuren...
Begonnen met het schuren van de cabine. Alle stickers van het leger eraf, kleine deukjes opvullen met plamuur en sommige roestige delen alvast in de grondverf.

 

ZONDAG 25 MEI 2008, alweer schuren
In de dakgootjes van de cabine zit een laagje met een soort siliconenkit. Het is een hele klus om dit er uit te krijgen. Jan heeft een staalborstelkop voor op de flex gekocht en daarmee gaat het een heel stuk sneller. Het kit laagje moest wel uit de dakgoot verwijderd worden want op een aantal plaatsen is het al gaan roesten. Gelukkig is het nog nergens doorgeroest. Sommige voorheen roestige delen in de grondverf gezet.

  
Alle roestige - en plamuurdelen in de grondverf

ZATERDAG 31 MEI 2008, onderdelen
Jan heeft via internet een DAF club gevonden en aangeschreven. Ze hebben een pand in Heino, voor ons redelijk dicht in de buurt, Hier verkopen ze allerlei onderdelen, nieuw en tweede hands. Jan heeft er vrij goedkoop allerlei onderdelen kunnen vinden die we nog nodig waren. We hadden nog een zijruitje nodig, omdat er één kapot was gegaan bij het eruit halen. Ze hadden een snorkel voor achter de cabine, de lucht wordt van een hoge locatie aangezogen, zodat we door diepere rivieren kunnen. Raamrubbers hebben ze daar gewoon te koop vanaf de rol, dus ook maar wat metertjes meegenomen. Hele andere prijzen dan bij de DAF dealers, hier gaan we dus vaker heen.

 

ZONDAG 3 AUGUSTUS 2008, eindelijk in de lak? Bijna!
Vandaag is Sjoerd bij ons geweest om naar de DAF te kijken. Hij gaat de cabine voor ons eerst in de spuitplamuur en daarna in de lak zetten. Naast zijn werk heeft hij als (uit de hand gelopen) hobby het spuiten van auto’s. Hij heeft er veel verstand van en heeft alle gereedschappen en materialen in huis. Hij komt de DAF bij ons thuis in de schuur spuiten, aangezien er geen stoelen, ramen, etc inzitten. Jan had de cabine goed geschuurd, dus hij kan direct beginnen met de spuitplamuur. Deze komt er op als onderlaag. Het zorgt voor een goede overloop tussen kleine oneffenheden en het vult de groefjes van krassen weer op, zodat je een mooie, gladde en egale onderlaag krijgt. Als het goed droog is licht opschuren, vetvrij maken en dan de lak er over heen spuiten.

 

MAANDAG 4 AUGUSTUS 2008, kleur bepalen
Vandaag hebben we een vrije dag. Jan gaat bij een paar bedrijven informatie en een offerte aanvragen voor de sandwich panelen voor de opbouw van de camper. Tevens wil hij meteen een klein teststukje meenemen, zodat we de kleur van de lak voor de cabine kunnen laten mengen. We hebben besloten dat we de standaard kleur (deze is gebroken wit) van de panelen aanhouden en de wagen dus niet in zijn geheel in kleur laten spuiten. We zijn er toch bang voor dat de laklaag op kunststof panelen niet zo goed blijft zitten, we zullen namelijk ook vaak over smalle paden rijden, waar takken alles makkelijk beschadigen. Als dan de witte ondergrond er weer door komt dan baal je daar weer van. Wel willen we de “grote witte vlakte” wat meer kleur geven met wat stickers of zo. Zebra patroon of stickers met wereld delen? We weten het nog niet. Jan heeft vandaag ook twee dieseltanks gekocht. Tweede hands, bij een vrachtwagensloop. Ze zijn helemaal van aluminium. De ene tank is voor 300 liter en de andere voor 400 liter diesel. Het zijn wat plattere tanks, zodat ze niet te ver onder de wagen uit zullen steken en dus hopelijk ook niet snel op rotsen kapot zullen gaan als we off road rijden. 

 

ZATERDAG 16 AUGUSTUS 2008, Spuitplamuur is werkelijkheid, nu de lak nog
Vanmiddag heeft Sjoerd de hele cabine van buiten en deels van binnen in de spuitplamuur gezet. De deuren, het dashboard en de luiken van het mansgat hebben we eruit gehaald, deze zijn liggen op steunen en komen ook in de spuitplamuur. Sjoerd heeft alle delen die in de spuitplamuur zitten ook nog met blauwe verf bespoten (allemaal blauwe spikkels). Dit moeten we weer helemaal opschuren, zodat er geen blauw meer te zien is en dan hoort alles mooi glad te zijn.


Aanbrengen van spuitplamuur

ZONDAG 17  t/m VRIJDAG 22 AUGUSTUS 2008, schuren tot je gek wordt
Je kunt het wel raden. We hebben afgesproken dat Sjoerd zaterdag 23 augustus de cabine en losse delen in de uiteindelijke lak zal zetten. Dus we zijn met z’n tweeën de hele week na werktijd ontzettend druk geweest met schuren. Elke avond tot een uur of tien / half elf. Dan ben je het ook wel echt zat.

ZATERDAG 23 AUGUSTUS 2008, ontvetten en lakken
Samen met Bas Jannink eerst een hele partij grote afdekzeilen in de schuur opgehangen om een soort “spuitcabine” te maken. De voor en achterdeur van de schuur iets open, zodat de spuitnevel straks naar buiten trekt. Sjoerd komt in de loop van de middag, dus ’s morgens heel de wagen stofvrij gemaakt. Vlak voor het spuiten de wagen geheel ontvet. Tijdens het spuiten is er aardig wat mis gegaan. Sjoerd heeft lak, gebroken wit, laten mengen in dezelfde kleur als de panelen. Nu blijkt dat er aardig wat transparante lak is toegevoegd, waardoor de lak niet in één keer dekt (wat wel de bedoeling was). Alles scheen grijs door van de spuitplamuur. Balen!. Toen ging ook nog eens de compressor kapot, aanloopcondensator doorgebrand. Ook viel de ladder om, tegen het kersverse spuitwerk natuurlijk. Maar doordat het buiten iets regende en we de vloer binnen ook nat hadden gemaakt, was er zo goed als geen stof of vliegjes, op de lak te vinden.


Het maken van een soort "spuitcabine"

ZONDAG 24 AUGUSTUS 2008, nog eens schuren
Jan heeft vandaag alle niet goed dekkende lak heel licht geschuurd, dat het net dof is. Sjoerd heeft morgen toevallig vrij en komt dus nogmaals de wagen spuiten.

MAADAG 25 AUGUSTUS 2008, voor de tweede keer in de lak
Eerst ’s morgens een compressor en een extra bouwlamp gehuurd. De wagen weer ontvet en opnieuw spuiten. De lak dekt nu goed. Alleen de gehuurde compressor heeft water in de tank. Dit komt dus af en toe weer op het spuitwerk terecht, wat een lelijk effect geeft. Het is ook altijd wat. Toch valt alles heel erg mee en zit de wagen netjes in de lak. Hier en daar een kleine zakker, maar dat valt nog goed weg te halen.


Cabine, spatborden, dakluiken, deuren en dashboard in de lak

WOENSDAG 27 AUGUSTUS 2008, les in websites bouwen
Vandaag ben ik bij vrienden, Karin en Richard, geweest, voor een cursusje website maken. Zij maken al langere tijd zelf websites. Ze hebben een goede poging gedaan me van alles te leren om zelf een website te maken. Nu maar hopen dat ik er wat van heb opgestoken.

DONDERDAG 28 AUGUSTUS 2008, losse onderdelen: poedercoaten
Jan heeft vandaag een heleboel losse onderdelen weg gebracht om te laten stralen en meteen in het zwart te laten poedercoaten. Veel van dat spul is met de hand niet te schuren en te lakken, zoals scharnieren, beschermrek en de bumper.

 

DINSDAG 2 SEPTEMBER 2008, cabine opbouwen
Nu alles eindelijk goed in de lak zit, kan de wederopbouw van de cabine beginnen. Vandaag onder andere de deuren weer in de scharnieren gehangen.

DINSDAG 9 SEPTEMBER 2008, losse onderdelen
Vandaag de bumper gemonteerd. Ook de achterruiten en zij-achterruiten van een donkere folie voorzien, zodat de zon niet zo erg naar binnen kan schijnen.

DINSDAG 16 SEPTEMBER 2008, andere banden
Vandaag zijn we na werktijd bij Hugo Kupper (van Expeditievoertuigen, www.expeditievoertuigen.nl) langs geweest. Hij had een aantal banden en splitvelgen voor ons te koop. De banden zijn: Michelin XZL 365/85 R 20 (13.00 R 20) radial, regroovable en tubless. We hebben 6 banden gekocht, allen tweedehands. Op 4 banden zit het volle profiel nog op. De andere 2 banden hebben heel wat minder profiel, die willen we als reserve gebruiken. Ook hebben we er 5 splitvelgen bij gekocht. Eén velg nemen we mee als reserve. De velgen zijn makkelijk uit elkaar te halen, waardoor je de velg op de vrachtwagen kunt laten zitten, je haalt alleen de band van de velg. Scheelt heel wat zwaar werk. Op dit moment hebben we nog de standaard banden van het leger eronder zitten (Goodyear G186 Unisteel 12.00 R 20 radial, regroovable en tube-type).


Dit zijn de andere banden die onder de DAF komen

 

ZONDAG 5 OKTOBER 2008, inzetten voorruit

De cabine is geheel gespoten, we hebben nieuwe rubbers voor de ramen. Vandaag hebben we de voorruit weer terug gezet in de cabine. Best lastig om zo’n zware ruit op zo’n hoogte weer terug te plaatsen.