Van legervoertuig tot camper

2009

 

 

 

 

ZATERDAG 25 APRIL 2009, verlenging aan de voorzijde

Aangezien we graag zoveel mogelijk leefruimte willen creëren in de camper, heeft Jan de voorzijde van de laadvloer  met 36 cm verlengd. Om dit mogelijk te maken, moest het luchtfilter verplaatst worden. Om alsnog goed bij de versnellingsbak te kunnen komen, is in het midden van deze verlenging een luik gemonteerd. Boven dit deel van de vrachtwagen komt de “garage”, een grote opbergruimte. En boven deze opbergruimte zal ons bed komen. Op deze manier is er nog net genoeg ruimte over om de cabine te kantelen.

 
Verlenging van laadvloer aan cabinezijde

VRIJDAG 1 MEI 2009, torsie bepalen

Om te controleren hoe beweeglijk de laadvloer is, heeft Jan een aantal houten balken opgestapeld om daar met één band op te kunnen rijden. Op deze manier is het in te schatten hoeveel ruimte er over moet blijven bij het plaatsen van opbergkisten aan de onderkant van de laadvloer.

 

MAANDAG 18 MEI 2009, gaten in laadvloer

In de laadvloerplaat een aantal gaten gemaakt, precies tussen de chassisbalken. Hierin worden bakken geplaatst voor extra opslagruimte en een plaats waar accu’s kunnen staan. Ook worden de bakken extra geïsoleerd tegen vorst en zal er een watertank in komen. 

 

VRIJDAG 22 MEI 2009, dieseltanks

Vandaag twee aluminium dieseltanks gekocht. De ene tank kan 400 liter diesel bevatten en de andere 300 liter. De tanks zijn als communicerende vaten met elkaar verbonden. Ze kunnen met twee kranen apart worden afgesloten.

MAANDAG 15 JUNI 2009, eerste binnenbak

Het eerste deel van de drie binnenbakken, welke tussen de chassisbalken geplaatst worden, is klaar.

 

ZONDAG 5 JULI 2009, alle binnenbakken klaar

Alle binnenbakken zijn afgelast en van verf voorzien. Ook zijn de bakken al in de gaten van de laadvloer gelast. De binnenkanten van de bakken zijn wat ongelijk. Deze uitsparingen zijn nodig, zodat de bakken tijdens het rijden geen onderdelen van de vrachtwagen kunnen raken, zoals de assen of het differentieel.

ZONDAG 28 JULI 2009, verlenging aan achterzijde van laadvloer

Aan de achterzijde van de laadvloer is een dikke balk gelast. Op deze manier wordt de opbouw verlengd met 1.20m. In dit laatste deel zal een lift worden gebouwd, waarop een motorfiets staat. Aangezien het verlengde deel een aardig stuk achter de achterwielen overhelt, is dit deel schuin gemaakt. Moet je dan door een diepe kuil of rivier met vrij steile oevers rijden, dan zit je niet direct vast aan de grond met de achterkant.

                

WOENSDAG 12 AUGUSTUS 2009, cabine airco is binnen
Vandaag hebben we de airconditioning voor in de cabine opgehaald. Merk/model: Waeco CoolAir SP 900. We hebben tevens een bankairco gekocht voor in het woondeel. Deze is een stuk groter en komt onder de bank te liggen. Er zijn verschillende openingen voor de lucht, dus met een slangensysteem kun je zelf bepalen waar je de uitstroomopeningen maakt.

 

VRIJDAG 4 SEPTEMBER 2009, Willy’s Treffen in Mendig
Dit weekend zijn we naar Mendig geweest, voor het alom bekende “Willy’s Treffen”. We zijn met de auto en tent geweest, aangezien onze DAF niet echt rijdbaar was. Vrijdag direct na werktijd rijden we richting Mendig. Na een aantal files in het Ruhrgebied komen we tegen schemer eindelijk aan. Inschrijven en een plekje zoeken. We zijn één van de weinigen met een tent. Op het terrein zijn honderden voertuigen aanwezig. Oude en nieuwe, zelfbouw en professionele bouw, prachtige voertuigen, maar ook voertuigen waarmee je eigenlijk niet gezien wilt worden. Er staan enorm veel zelfbouw campers op vrachtwagen onderstel. Met name de Nederlanders zijn voorzien van een DAF YA 4440. De Duitsers meestal van een Mercedes. Maar er zijn ook veel busjes en terreinwagens. Kortom, het was een hele ervaring. We hebben ons er de ogen uit gekeken. Het was leuk, nuttig en leerzaam om met de verschillenden overlanders te praten. We hebben veel tips gekregen en natuurlijk bij verschillende voertuigen één en ander afgekeken om zelf toe te passen op onze DAF. Op het terrein zijn wat stands die eten en drinken verkopen en ’s morgens kun je broodjes kopen. Het is er gezellig druk. ’s Avonds worden er diavoorstellingen gehouden. Verschillende reizigers vertellen over hun reiservaringen. Veel mensen bieden van alles te koop aan, zoals reisboeken, allerlei onderdelen voor verschillende voertuigen, etc. Wij hebben nog wat brandstofleidingen en 5 metalen jerrycans gekocht. Altijd handig voor olie, diesel, benzine, koelvloeistof, etc.

 

ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2009, RVS rand
Het eerste deel van de roestvrijstalen rand is aan de laadvloer gemaakt. Hierbinnen zal straks het sandwichpaneel van de opbouw vallen.

ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2009, twee lieren
Twee lieren gekocht. Beide van het merk Superwinch. De kleine lier wordt gebruikt voor de motorlift. De grote lier is bedoeld om ons weer los te trekken als we bijvoorbeeld vast zitten in de modder. In plaats van een staalkabel, hebben we er liertouw bij gehaald, dan is de lier iets minder zwaar. Jan wil het liersysteem zo bouwen, dat we deze ene lier zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de vrachtwagen kunnen aankoppelen. We hebben er ook een boomlint bij gekocht, deze kunnen we om de boom bevestigen, zonder dat we de boom beschadigen.

DINSDAG 22 SEPTEMBER 2009, RVS opbergbakken
De eerste helft van de roestvrijstalen opbergbakken is binnen. Het plaatwerk is gesneden en gezet. Jan moet alles nog aflassen.

 

WOENSDAG 23 SEPTEMBER 2009, sandwichpanelen
De sandwichpanelen voor de opbouw van de vrachtwagen zijn vandaag besteld. De levertijd is 6 weken. Jan levert de maten van de panelen uitgetekend in Autocad aan. Ze worden op maat gesneden geleverd. De wanden zijn van vezelversterkt polyester. De totale wanddikte is 60mm. Polyesterlaag aan de binnenkant is 2 mm en aan de buitenkant is 3mm.

ZATERDAG 10 OKTOBER 2009, cabine airco
Eerst een stevige roestvrijstalen plaat aan de achterwand van de cabine gemonteerd, waaraan de airco bevestigd wordt. Daarna de airco erop vast maken. Alles werkt perfect.

 

ZATERDAG 17 OKTOBER 2009, generator in opbergbak
Op 5 oktober is de generator binnengekomen. Deze is zonder behuizing besteld. Met een paar aanpassingen past de generator precies in een opbergbak, welke onderaan de vrachtwagen komt te hangen. De bak wordt zo gemaakt, dat deze waterdicht is. Ook komt er een goede isolatie aan de binnenkant van de bak, zodat er zo weinig mogelijk geluidsoverlast is, wanneer de generator aan staat.

 

WOENSDAG 28 OKTOBER 2009, RVS randen
Geheel rondom de laadvloer zijn nu de roestvrijstalen randen gemonteerd. Aan de binnenkant van deze randen zullen we de sandwichpanelen vastkitten.

 

DONDERDAG 19 NOVEMBER 2009, lift frame
Het metalen frame, waaraan de motorlift komt, is zover af, dat de sandwichpanelen er tegen aan gemaakt kunnen worden.

 

VRIJDAG 20 NOVEMBER 2009, vrachtwagen naar de hal rijden
Eindelijk is het dan zover. Nu zal de “camper” eindelijk vorm krijgen. Morgen gaan we met een aantal vrienden de sandwichpanelen op de vrachtwagen plaatsen. We mogen gebruik maken van een hal van het werk, welke over een bovenloopkraan beschikt. Binnen is de temperatuur ook nog goed genoeg om te kunnen kitten, daarvoor moet het namelijk minimaal 15 graden Celcius zijn. Vanavond rijden we de vrachtwagen vast naar de hal. Aangezien de vrachtwagen geschorst is, rijden we pas van huis naar de hal als het al donker is, om minder op te vallen voor de politie. Het is namelijk wel een rare constructie, welke daar over de weg rijdt. Geen opbouw, maar wel een hoog frame aan het einde van de laadvloer. Mariska rijdt voorop om te kijken of er politie bij de grens (Duitsland – Nederland) staat. Zo niet, dan kan Jan via de snelweg naar de bedrijfshal in Nederland rijden.
 

ZATERDAG 21 NOVEMBER 2009, opzetten van de sandwichpanelen
Vandaag gaan we samen met Egbert, Henk en Bas de sandwichpanelen op de vrachtwagen plaatsen. We hebben zuignappen gehuurd om de panelen met de bovenloopkraan op te kunnen pakken. Mariska ontvet eerst alle metalen delen, waar straks de kit op komt. Hier strijkt ze dan ook nog een speciale hechtlaag overheen. De jongens kitten en plaatsen de panelen.


Tegen de metalen randen wordt erg veel kit gespoten. De panelen zullen alleen met kit aan elkaar vast zitten en dus niet met bouten en moeren. We hebben bouwstempels gehuurd om de reeds gekitte panelen strak tegen de kit aan te duwen, zodat alles goed vast komt te zitten. Eén van de panelen was iets te groot. Er moest dus een stukje af. Daarna ben je zo grijs, dat je in een paar minuten 30 jaar ouder lijkt.  

 

Plaatsing van het rechter zijpaneel en het dakpaneel.


Alle panelen zitten erop. Nog even wat drinken en dan hebben we het “klusje” in een volle werkdag geklaard. Egbert, Henk en Bas, heel erg bedankt. Zonder jullie was dit niet gelukt. En Egbert, ook nog bedankt voor de griep, die je hebt achtergelaten bij het hele team.

 

ZONDAG 22 NOVEMBER 2009, vastkitten hoeklijsten
Bijna de gehele zondag zijn we bezig een groot aantal roestvrijstalen randen en hoekprofielen aan de opbouw vast te kitten. Ook maandag en dinsdag, na werktijd zijn we druk met het kitten van alle hoeklijsten. Lange dagen, maar dinsdagavond zit dan ook alles er aan vast. De Daf kan de hele week nog in de hal blijven staan, om de kit goed uit te laten harden.

 

MAANDAG 30 NOVEMBER 2009, Daf naar huis rijden
Na werktijd, in het donker, rijden we de Daf weer naar huis. Mariska in personenauto voorop. In verband met politie langs de A1 bij de grens, zijn we binnendoor gereden. Geen problemen. Thuis moet de Daf natuurlijk weer in de schuur. Daarvoor moeten we de banden behoorlijk leeg laten lopen. Dankzij onregelmatigheden in de vloer, moet de achterband aan de rechterkant zo leeg, dat deze van de velg loopt als we naar binnen rijden. Bij het naar binnen rijden kijkt Mariska vanuit het dakluik op de cabine, of de wagen er onder door past. Eén maal binnen moeten we de wagen opkrikken en de band weer goed op de velg plaatsen en oppompen.

ZATERDAG 12 DECEMBER 2009, satellietstation van Ad en Susan
Vandaag zijn we naar Eindhoven gereden. We hebben afgesproken met Ad en Susan (www.diversontheroad.com). Ze zijn gestopt met reizen en hebben een satellietstation te koop. Hiermee kun je via de satelliet telefoneren en internetten. We willen dit apparaat gaan gebruiken in gebieden waar geen ontvangst is voor de mobile telefoon, zoals in de Sahara of jungle. Puur voor noodgevallen. Ook mochten we nog even de vrachtwagen van Ad en Susan bekijken. Ook een Daf YA 4440. Daarna nog even naar De Wit in Schijndel. Voor de camper zelfbouwer hebben ze hier behoorlijke keuze tegen relatief goede prijzen.